Met welke psychologische klachten kun je bij mij terecht?

Klassieke psychische klachten
Het is best lastig om ‘psychische klachten’ precies te omschrijven. Laten we beginnen bij degene die je waarschijnlijk wel herkent als echt psychische klachten. Het zijn klachten die gaan over je gevoel, je gedrag: verdriet, pijn, faalangst, onzekerheidstress, traumatische klachten, somberheid en depressie, paniekaanvallen, woede en driftbuien en ook relatieproblemen.

Algemene vragen en klachten
Maar je kunt ook met algemenere klachten en vragen zitten. Over je leven, de liefde, je werk, zingeving. Je kunt het gevoel hebben vast te zitten, je kunt vragen hebben over of je wel het leven leidt dat je wilt leiden, of bij jezelf merken dat je moeite hebt een nieuwe fase in je leven in te gaan. Vragen en klachten die bij het leven horen, maar waar je nu zelf even geen uitweg in ziet. Ook met dat soort kwesties kun je bij een therapeut terecht.

Leer- en concentratieproblemen
Wat doe je als je merkt dat je kind slim is, maar de resultaten op school achterblijven? Met name bij lezen, spelling, automatiseren van tafels en rekenen. Maar denk ook aan klok kijken, dagen en maanden, topografie, een vreemde taal. Dat je weet dat je kind meer zou kunnen, maar het op een of andere manier niet lukt. En wat als dit jezelf betreft? Dat je als (jong) volwassene moeite hebt met studeren, of afspraken plannen en concentreren. Komt de informatie wel binnen? Of is het chaos in je hoofd en kun je het niet onthouden? Ook hier kun je wat aan doen.

Maar ook veel fysieke klachten
Ook veel fysieke klachten kunnen met je innerlijk te maken hebben. De burn-out is het beste voorbeeld: de fysieke vermoeidheid is een direct resultaat van de druk en stress die je hebt ervaren. Maar denk ook aan de buikpijn waarmee kinderen vaak naar school gaan, hoofdpijn als je gespannen bent, slecht kunnen slapen en darmklachten.

Het belangrijkste van al die opsommingen is dat je niet zelf hoeft te weten wat er is. Ga een keer op gesprek bij een therapeut die weet meestal al snel tot de kern te komen van wat er aan scheelt en hoe je geholpen kunt worden. Zo’n eerste gesprek is voor veel cliënten een heel fijne ervaring, je krijgt veel inzicht in je eigen klachten en vragen.

Hoe erg moeten mijn klachten zijn voordat ik naar een therapeut kan?
Net als bij fysieke klachten is voorkomen beter dan genezen. Liefst zie ik jou of je kind dus zo vroeg mogelijk. Dan kunnen we samen meteen aan de slag en is de behandeling meer gericht op bijsturen, grip krijgen op bepaalde zaken en je middelen geven om je in bepaalde situaties te helpen.

Maak bij mij een afspraak
Neem vrijblijvend contact met mij op als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag verder.